Oula Lintula — rehellisyys ja poliittinen tahto Sananvapauden, suomalaisten edun ja demokratian puolesta.

Kaikki blogit puheenaiheesta Vaaliliitot

Siirtoäänivaali ei edellytä epäpyhää liittoa

Alavieskan vaaleissa on solmittu vaaliliitto perussuomalaisten, kokoomuksen, vasemmiston ja kristillisdemokraattien kesken. Monien mielestä epäpyhältä vaikuttavaa liittoa perustellaan yrityksellä murtaa keskustan ylivalta.

Kolmen liitoilla kunnallisvaaleihin?

Suomessa on etenkin sixpack-hallituksen muodosamisen jälkeen haikailtu yli puoluerajojen ruotsalaistyyppisiin blokkijakoihin. Olisi porvariblokki ja punavihreä blokki, niissä toimivat puolueet ovat jostain syystä erillisiä, mutta ajavat samaa politiikkaa blokkinsa mukaan. Äänestäjän näkökulmasta Ruotsissa siis on valmiina kaksi hallitusta joista toisen voi äänestää valtaan äänestämällä tiettyä puoluetta, paitsi ruotsidemokraatteja jotka suosiostaan huolimatta sisäisten levottomuuksien pelossa suljettiin pois päätöksenteosta.

Vaaliliitto, suomalainen kummajainen

Suomalaisessa vaalijärjestelmässä on mahdollista tehdä eri puolueitten välisiä vaaliliittoja, vaikka puolueet olisivatkin erimielisiä asioista keskenään. Näitä vaaliliittoja kutsutaan teknisiksi vaaliliitoiksi. Tulevissakin vaaleissa sellainen on syntymässä Satakunnan vaalipiirissä Kokoomuksen ja Vihreiden välille. Syy näihin vaaliliittoihin on usein se, että pienissä vaalipiireissä nykyinen järjestelmä suosii suuria puolueita ja ilman vaaliliittoa pienemmillä puolueilla ei ole edes mahdollisuutta saada itselleen eduskuntapaikkaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä