Oula Lintula — rehellisyys ja poliittinen tahto Sananvapauden, suomalaisten edun ja demokratian puolesta.

Emme hyväksyneet väkivaltaa silloin, emme hyväksy väkivaltaa nyt

Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäsen – natsi, jos niin haluatte sanoa – pahoinpideltiin eilisen marssin yhteydessä. Tapahtumien kulku ei ole aivan selvä, mutta eräiden tietojen mukaan pahoinpitely on tapahtunut osin poliisiautossa, johon sekä uhri että tekijä päätyivät yhtä aikaa.

Viimeisten tietojen mukaan vaikuttaa siltä, että tämänkertaisella pahoinpitelyn uhrilla oli parempi tuuri kuin Jimi Karttusella, ja hän selviää sairaalareissulla.

Tekeekö kuitenkaan uhrin parempi tuuri tekijästä sen parempaa ihmistä? Juridisesti kyllä tekee, sillä kuolemantuottamuksesta ei tule syytettä. Mutta tekeekö se tekijästä moraalisesti sen paremman ihmisen? Mikä tahansa pahoinpitely on hengenvaarallinen. Joskus vaan käy pahemmin kuin toisella kerralla. Esitettiin tavallaan perusteltuja epäilyksiä siitä, oliko Karttunen itse asiassa kuollut pahoinpitelyyn lainkaan, mutta mikään näistä epäilyksistä ei vähentänyt itse pahoinpitelyn tuomittavuutta.

Tekijän juridinen vastuu käsitellään aikanaan oikeudessa. Moraalista vastuuta luovat kaikki kansalaiset omalla suhtautumisellaan.

Jimi Karttusen kuoleman jälkeen joukko puolueita, muita kansalaisjärjestöjä ja yksittäisiä kansalaisia toi ilmi oman suhtautumisensa poliittiseen väkivaltaan. Se suhtautuminen tehtiin selvästi ilmi ja se oli yksioikoisen tuomitseva, ja se on aivan ymmärrettävää. Samankaltaista tuomitsemista, samankaltaisia puheita ja samankaltaisia mielenosoituksia odotan nyt.

Häpeällisen paljon kuulin Jimi Karttusen tapauksen jälkeen sellaisiakin kommentteja, jotka vierittivät vastuuta uhrin itsensä päälle, kuten kertomuksia hänen omista tekemisistään ja tekemättä jättämisistään. Joukossa oli jopa väitteitä, joiden mukaan hän olisi ansainnutkin tulla pahoinpidellyksi. Kunnioituksesta Jimiä kohtaan en toista niitä kommentteja tässä: se, jota ne kiinnostavat, löytää niitä kyllä muutenkin vähällä vaivalla. Sen sijaan olen – ikävä kyllä – varma siitäkin, että uhria syyllistäviä kommentteja tulemme kuulemaan paljon tälläkin kerralla.

Odotan kuitenkin kaikilta niiltä puolueilta, järjestöiltä ja ihmisiltä, jotka Peli pokki -kampanjaan osallistuivat, selvää kannanottoa tähänkin asiaan. Odotan, että teemme selväksi, että emme hyväksyneet poliittista väkivaltaa silloin, emmekä hyväksy poliittista väkivaltaa nytkään. Emme suostuneet pelkäämään silloin, emmekä suostu pelkäämään nytkään. Poliittiset toimintavapaudet ja muutkin ihmisoikeudet kuuluivat tasapuolisesti meille kaikille silloin, ja niin ne kuuluvat nytkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Onhan siinä monella tapaa massiivinen ero tarviiko henkilö lääkäriä vai pappia, mutta ehdotan että asiaa voisi katsoa myös näin.

Imatran silmittömän joukkomurhan jälkeen sisäministerimme otti ensimmäiseksi kohteekseen vihapuheen ja muistutti miten se johtaa väkivaltaan. Okei, ei se täysin väärin ole, vihapuhe on helvetin paha ongelma ja kiitän sydämeni pohjasta ministeriä siihen paneutumisesta. Ei kuitenkaan ole merkkiä että vihapuheella oli murhien kanssa tekemistä. Ja tärkeämpänä, jos vihapuhe johtaisi murhiin näin suoraan, meillä olisi sata murhaa päivässä. Sen sijaan pahoinpitelystä papin soittamiseen on paljon lyhyempi matka. Jos hyväksymme minkään asteen väkivallan, ehdotan että aivan taatusti se johtaa myös kuolemiin.

Oikeuden tehtävä on olla sokea. SVL on halveksittava kasa paskiaisia joiden toiminta on käytännössä absoluuttista pahuutta. Oikeusistuin ei kuitenkaan näe tätä, he näkevät ihmisen A pahoinpitelemässä ihmistä B. Ehdotan, että oikeus on syystä sokea ja voisimme tämän pitää mielessä. Juuri näissä kohdin yhteiskuntaamme testataan, jos voimme taata oikeuden myöskin tuon kaltaiselle, äärimmäisen paheksuttavan järjestön jäsenelle. Kun puolustamme hänen koskemattomuutta oikeudessa, lapioimme samalla rekallisen maata heidän järjestönsä alta.

Jokainen toimi oikeusvaltion puolesta on bensaa pois oikeusvaltiota halveksivien toimijoiden tankista.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Niin, toki siinä on massiivinen ero, mutta mutta: Jimin kuoleman johdosta aloitettiin laajat mielenosoitukset jo ennen kuin tiedettiin, johtuiko kuolema pahoinpitelystä.

Vain pahoinpitely oli siis tiedossa silloin. Pahoinpitely on tiedossa nytkin. Siinä mielessä tapaukset ovat hyvinkin vastaavat.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Olen vilpittömän pahoillani, jos natsia on pahoinpidelty. Poliisiautossa kiinni otettuna natsitkin pitäisi olla turvassa pahasta maailmasta.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kollektivismiin kuuluu se, että kollektiiviin kuulumattomien kuolemalla ei ole mitään väliä tai se on jopa ilon aihe ja tietenkin tuosta tulee se, että väärämielisien tappaminenkin on oikeutettua. Uhrin ja tekijän jos vaihtaa toisinpäin, niin silloin kollektiivi pitää mahdollisimman paljon älämölöä, ettei kenellekään jää epäselväksi, että kollektiiviin kuuluvien pahoinpitely on pahempi asia kuin esim. tavallisen tallaajan murha.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Harvinaisen totta. Viholliskuvien rakentaminen on vauhdissa. Mitä tuleman pitää?

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Ei hyvää. Media ei ole tähän juuri tarttunut, parin sivulauseen verran korkeintaan. Mielestäni on voimakkaan huolestuttavaa se määrä mitä keskusteluissa paitsi rohkaistaan väkivaltaan, myös halveksitaan väkivallan uhreja aivan yleisestikin. Jos oman etupiirinsä "vastapuoleen" kuuluva henkilö joutuu uhriksi, riemu on aina rajaton.

Siinä on jotain aika pahasti väärää minun korvaani. Aihetta ehkä lähimmäs liippasi tuore politiikkaradion jakso, http://areena.yle.fi/1-3834557

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

http://www.expressen.se/nyheter/smr-ledaren-emil-h...

Maijassa ollut natsi on Egil Hagberg, ruotsalainen natsipomo ja julkaisun päätoimittaja. Kaverilla on väkivaltataustaa ja häneltä on takavarikoitu autosta veitsiarsenaali hiljattain. Linnakundi.

Miten on tultu tähän että itsenäisyyspäivänä ruotsalaiset valtiovastaiset tahot marssivat Suomessa?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Suomi on omaksunut aatteen, jonka mukaan ulkomaalaiset saavat tulla tänne ja ilmaista täällä mielipiteitään.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Toki näin, mutta ei se silti tarkoita että väkivaltaiset ääriliikkeet kuten PVL ja ISIS saisivat pistää täällä ranttaliksi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #13

Muistuttaisin teille mamukriittisille, että potentiaalisia ranttaliksipistäjiä on kantasuomalaistenkin suunnalta ja käytännössä vielä toistaiseksi pahempiin tuhoihinkin yltäneitä saastapoppoita, kuten esimerkiksi anarkistit.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #13

Ranttaliksi pistänyt ei (tietääkseni) kuulu kumpaankaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #20

Mutta anarkistit ovat jo vuosia terrorisoineet ja huliganiseeranneet ja joku natsikin potkaisi jotakuta rintaan yms. Ja tuo käsiraudoissa olleen hakkaja oli tiettävästi anarkistisuuntautunut katupunikkitappelija kai.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Miten on tultu tähän että itsenäisyyspäivänä ruotsalaiset valtiovastaiset tahot marssivat Suomessa?"

1. Tässä otteita syyskuussa 2016 Ruotsille lähetetystä nootista koskien SVL-järjestön emojärjestön kieltämisvaadetta:

Korkeasti kunnioitettu Herra Pääministeri,
Olemme huolestuneina seuranneet sitä, että molempien maidemme erinomaisten kahdenvälisten poliittisten suhteiden suotuisa kehittyminen ei ole kaikilta keskeisiin turvallisuusnäkökohtiin liittyviltä osin Ruotsin Kuningaskunnan ja Suomen tasavallan viime aikaisissa yhteisneuvollisuutta ja -konsultointia epävirallisesti mutta perinteisesti edellyttäneiden kv. ja geopoliittisten kysymysten kohdalla edistynyt nähdäksemme molempia osapuolia parhaiten hyödyttävällä tavalla samassa määrin kuin ... Pyydämme kiinnittämään huomion erityisesti usein esilleotettuun kokemaamme tarpeeseen rajoittaa mahdollisuuksien mukaan joko nykyisin tai tarpeen mukaan laadittavin lakijärjestelyin Suomen vastarintaliike -nimisen kansallissosialistisen järjestön emo-organisaation Nordiska/Sveriges motståndsrörelsen toimintaa Ruotsissa. Olemme informoineet Teitä toistuvasti vaikeasta asemastamme suomalaisen alajärjestön lakkautusvaatimuksien suhteen, kun yhteinen linjaus ja politiikka Ruotsin kanssa on jäsentämättä ja toteuttamatta. Saman huolenilmauksen uudistamme myös koskien muita (...)
Vastaanottakaa vilpittömän kunnioituksemme vakuutus.
Helsingissä 22. syyskuuta 2016
ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/223168-n...

2. Petralla on aina pointtia kommenteissaan. Nuo 'ulkomaanpellet' tosiaan eivät ole lainkaan kotoutuneet sovinnaisiin mellakkatapoihimme, kun huutelevat vieraalla kielellään "saastat ulos" kansanryhmiämme halventaen. Sekin nippusiteisiin laitettu oli todennäköisesti provosoinut päällekarkaajaansa lähestymällä opettajan ottein. Kiittäköön svedu onneaan ettei tullut sylkäisseeksikin suomalaista sissiä, niin ei potkaistu kuoliaaksi kuin asema-aukiolla. Väkivaltaryhmien välillä on eroa, ja niitä on tarkasteltava tarvittaessa vaikka mikroskoopilla.

Totta puhuen, yhteiskuntarauhan kannalta olisi parempi jos natsit ja an(arkis)tifasistit ja jihadistit+putinistit et consortes tappaisivat toisensa jonain yönä autiolla saarella viimeiseen nulikkaan ja amatsooniin ja maahan ei päästettäisi enää uusia. Tervepäisten veronmaksajien ei tarvitsisi enää katsella ja kustantaa hullujen mellakkatuhoja.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Niin, kyllä siitä Jimistäkin löydettiin monenmoista syytä tulla potkaistuksi. Tämä blogi vaan ei käsittele Emiliä vaan poliittista väkivaltaa.

Ruotsi ja Suomi ovat osallisia Schengenin sopimuksessa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Schengen ei estä kieltämästä natsi- ja anarkistijärjestöjä eikä edes Isistä. Onneksemme 1930-luvulla oli sekä kommunistit että lapuanliike kielletty, joten kansa oli yhtenäinen ja rauhaa rakastava itänaapurin hyökätessä.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #24

Schengenin sopimuksesta (ja sitä ennen pohjoismaisesta passivapaussopimuksesta) seuraa, että Ruotsin kansalaisella on oikeus tulla Suomeen ja liikkua Suomessa. Tämä siis vastauksena Petralle.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti Vastaus kommenttiin #24

Tämä on asia joka kaipaa ainakin minua fiksumpaa ihmistä.

En ole vastustamassa SVL:n tai Varisverkoston tai muiden väkivaltaisten ääriliikkeiden kieltoa sinänsä. Se onko kyse poliittisesta vai epäpoliittisesta väkivaltaisesta liikkeestä on mielestäni mitätön yksityiskohta. Se mitä pohdin on että johtaisiko se haluttuun lopputulokseen. Tästä ovat monet oppineetkin kiistelleet medioissa ja vaikuttaa siltä että asia on kaikkea muuta kuin yksiselitteinen.

Olisihan se tärkeä viesti tietenkin todeta että tämä asia ei ole vain löyhällä moraalitulkinnalla vaan vankalla lailla väärin. Mutta toisaalta nämä järjestöt kylpevät yhteiskunnan ulkopuolisuuden tunteessa ja tällainen teko saattaa antaa lisää vettä myllyyn.

Minun täysin epäammattimainen arvaus on että paras teko olisi yhdistää voimia keskitielle ja dialogille. Ei mitään Soinin tai Ville Niinistön populistisia jyrähtelyjä ja mukahienoja puheita sekä samalla keskustelun tappamista, vaan presidenttimme linjalla sen myöntämistä että ääripäissä ei ole totuus ja niiden ulkopuolella voi ja pitää keskustella. Ilman vastapuolen jatkuvaa herjaamista, ilman kaikkien leimaamista sen paremmin natseiksi kuin anarkisteiksikaan.

Ei, en pidä omaa ehdotustanikaan realistisena. Saa sitä silti yhden miehen protestina toimia noin, semminkin kun väkivallattomuudesta puhuminen ei tiettävästi ole kovin väkivaltaista.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Minä ehdotin AL:n blogissa sitä, että natsit,svl,sos, ym. yhteiskunnan viholliset pannaan Siperiaan vievään junaan. Raidelevyskin Suomesta Siperiaan on sama.
Minut nimitettiin konduktööriksi junaan. Hyväksyin sen ehdolla, että saan menolipuksi pakkolunastaa matkustajien omaisuuden ja jakaa sen köyhille.
Itse sen jälkeen panisin junan ovet säppeen ja näyttäisin junalle ratapihalta vihreää lippua lähdön kunniaksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ehkäpä natsienkin joukossa on sinne harhautuneita hiukan pehmompia tyyppejä, mutta saatat vielä joutua nielemään katkeran kalkin, kun tulet havaitsemaan liikkeen fundamentaalisen väkivaltaperustan. Samalla tavalla aikoinaan oli idealisteja stalinistejakin, joiden silmät avautuivat vasta aikojen kuluttua.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Blogi oli siitä, että kaiken väkivallan pitäisi olla yhtä tuomittavaa. Eli jos nyt oikein ymmärsin, niin kommenttisi perusteella hyväksyt jonkin asteisen väkivallan natseja kohtaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Et ymmärtänyt oikein enkä ymmärrä mistä tuon johtopäätöksen kommenttini perusteella teit.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #10

Juha, minulle jäi epäselväksi kenen kommenttiin tai mihin viittasit lauseellasi "saatat vielä joutua nielemään katkeran kalkin, kun tulet havaitsemaan liikkeen fundamentaalisen väkivaltaperustan"? Oliko siis joku ilmaissut jotain arvelua siihen suuntaan, että natsiliikkeellä ei olisi fundamentaalista väkivaltaperustetta? Huolestuttavaa, jos sellaisia ihmisiä löytyy koulutuksen kärkimaasta enempää kuin niitäkään, jotka pitävät anarkismin fundamentaalista perustetta jotenkin väkivallattomampana. Väkivaltaisia kumousaatteita ja tappokäytäntteitä agendaltaan molemmat tyynni kautta historian, eivätkä ne muutu muutaman kauniin kiiltokuvan avulla t-paitojen peace-hypeä aidommiksi rauhanopeiksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #17

Se viittasi itse tähän blogimerkintään ja blogistiin itseensä.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Silloin kun tämä Jimi Karttusen tapaus oli kuumaa kamaa täällä Uudessa suomessakin, kysyin että miksi ei marssit ole kaikkea väkivaltaa vastaan, miksi rajata vain poliittiseen väkivaltaan?

Sain vastaukseksi että painu järjestämään omat marssisi.

Vihamielinen kommentti "suvaitsevalta" ihmiseltä, ilmeisesti se suvaitsevaisuuskin on hyvin kapeasti rajattu siihen mikä saa näyttämään henkilön paremmalta kuin muut.

Tekopyhyyden määrä Karttusen tapauksessa oli huipussaan, haaskalinnut lähtivät isolla joukolla ottamaan osansa julkisuudesta, ei heitä kiinnostanut mitä oikeasti on tapahtunut tai mitä seuraamuksia tulee, kunhan näyttää itse hyvältä.

Joten ei, natsin pahoinpitelyn vuoksi marssiminen ei saa ketään näyttämään paremmalta kuin muut, joten se on "hyväksyttävää".

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Minä vastustan kaikkea väkivaltaa, olipa sitten kyseessä natsi, anarkisti tai naapurin Seppo/Sirpa. Miksi "poliittinen" väkivalta on parempaa toisen tekemänä tai oikeutetumpaan? Tämä keissi sen todistaa. Natsia on jopa suotavaa lätkiä lättyyn, joten se siitä väkivallattomuuden tukemisesta. Aate on ihmistä tärkeämpi.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Natsihörhöthän ovat olleet hyödyllisiä. Ennen heidän ilmestymistään rauhantahtoiset anarkistit yrittivät käydä juhlavieraiden kimppuun ja hajoittivat ihmisten omaisuutta. Nyt ovat saaneet yhtä hörhön joukkion viholliseksi. Sivulliset säästyvät. Melkoinen kokoelma sossurahojen tuhlaajia.

Toimituksen poiminnat