Oula Lintula — rehellisyys ja poliittinen tahto Sananvapauden, suomalaisten edun ja demokratian puolesta.

Syöpäpotilaat päättävät terveiden asioista

Yhdistyneen kuningaskunnan huomiota herättäneessä kansanäänestyksessä äänestivät monenlaiset ryhmät. Monia näistä on esille jo nostettukin, mutta on ainakin yksi ryhmä, joiden äänestyskäyttäytymisen ruotimista en ole vielä nähnyt.

Useat henkilöt, joista tähän nyt esimerkinomaisesti linkitän Kauppalehden kolumnistin Antti Lehmusvirran, nostivat jo esille yhden ryhmän, nimittäin vanhukset. Vanhukset, joiden äänestyspäätöstä Lehmusvirta näppärästi vertaa pieruun, elävät oletettavasti päätöksen kanssa vähemmän aikaa kuin nuoret. Mitä johtopäätöksiä tästä sitten pitäisikään tehdä, sen Lehmusvirta jättää lukijan mietittäväksi.

No, itselleni tuli mieleen toinen ryhmä, nimittäin syöpäpotilaat. Myös syöpäpotilaiden kohdalla elinajanodote on tyypillisesti alhaisempi kuin terveiden kohdalla. Myös sitä voisi moni pitää epäreiluna, että heidän tulevaisuuteensa saa vaikuttaa sellainen ihminen, jonka parhaat päivät ovat varmaankin jo takana ja loputkin voivat huonolla tuurilla kulua nopeasti pois sängyssä maaten ja pillereitä popsien.

Lääketieteellisesti valveutunut lukija voi tässä huomauttaa, että eiväthän kaikki syöpäpotilaat kuole. No, eipä niin, eivätkä myöskään kaikki 65-vuotiaat. Terve 65-vuotias voi elää 105-vuotiaaksi, jolloin hänellä on elämää jäljellä moninkertaisesti enemmän kuin sillä teinillä, joka toissapäivänä sai ajokortin, eilen äänesti ja huomenna ajaa kännipäiten siltapilaria päin. (Tiesittehän, missä ikäryhmissä liikennekäyttäytyminen on riskialtteinta?)

Vanhusten, syöpäpotilaiden ja rattijuoppojen lisäksi on toki muitakin ryhmiä, joiden äänestämisen merkitystä voidaan perustellusti kyseenalaistaa, kuten esimerkiksi vuorikiipeilijät, base-hyppääjät, homobaarien asiakkaat ja vasemmistolaiset nuorisoleiriläiset.

Asiaan toki liittyy pari ongelmaa. Ensinnäkin syöpäpotilaita on sen verran vähän, että tilastollisesti kattavaa kyselytutkimusta heidän äänestyskäyttäytymisestään on hankala tehdä. Toinen ongelma on se, että jo asian esille ottamisesta tulee herkästi leimatuksi vastenmieliseksi kusipääksi.

Ja juuri tästä on kysymys. Kukaan meistä ei valitse syntymäaikaansa sen enempää kuin rotuaan tai muitakaan geenejään. Harva valitsee edes syöpää, jos kohta eräillä elämäntavoilla onkin sen kannalta tiettyä vaikutusta. Jos joku kyseenalaistaa negridien oikeuden osallistua demokraattiseen prosessiin valtioissa, joiden laillisia kansalaisia he ovat, hänet leimataan – täysin ymmärrettävästi – rasistiksi. Jos joku kyseenalaistaa syöpäpotilaan vastaavan oikeuden... no, en tiedä, onko sellaiselle omaa sanaansa, joten käytin yllä ilmaisua vastenmielinen kusipää.

Näiden rinnastusten ohella on huomionarvoista, että kunnioitetun mediakonsernin talouslehden toimittaja ei liikaa epäröi julkisesti miettiessään, olisiko vanhusten poliittinen mielipide suolikaasun veroinen.

Kokonaan auki jää kysymys siitä, mitä merkitystä iällä on äänestyspäätöksen kannalta. Äänestivätkö vanhukset kenties ilkeyttään vastoin parempaa tietoaan, jotta nuoriso saisi kärsiä? Vai onko mahdollista, että heillä on asiaan tietynlainen näkökulma, joka on ehtinyt kehittyä ajan myötä?

Tämän tilityksen tarkoitus ei ole käynnistää keskustelua siitä, onko EU-ero hyvä vai huono asia; sitä varten lukija löytää US:sta paljon erilaisia aloituksia. Tarkoitus on pohtia, miten erilaisista poliittisista mielipide-eroista voisi parhaiten kirjoittaa: asiaan keskittyen, perustellen, myös vastapuolen arvokkuuden tunnustaen, vaiko Kauppalehden ja Lehmusvirran tyylillä.

Itse henkilökohtaisesti toivon Lehmusvirralle samoin kuin hänen kirjoitukselleen pitkää ikää. Jonain päivänä hän ehkä itse on vanha, ja ehkä sinä päivänä on pinnalla jokin uusi poliittinen kansaa jakava kiistakysymys. Ehkä hän viimeistään sinä päivänä ymmärtää hävetä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TeroAhlqvist kuva
Tero Ahlqvist

Erinomainen näkökulma. Kiitos Oula.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Vanhemmilla on enemmän elämänkokemusta. Nuorille sitä on vasta kertymässä.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Nykymaailmassa vallitsee sellainen suuri epäkohta, että tiedotusvälineet elävät vastakkainasettelusta; nuoret- vanhat, värilliset- valkoiset, köyhät- rikkaat, terveet- sairaat.....

Näitä eroavuuksia korostamalla elää suuri osa tiedotusteollisuudesta.
Tiedotus muokkaa mielipiteitä, vaikka sen pitäisi kertoa ympärillä olevasta todellisuudesta---- rehellisesti

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Oli aika jolloin äänioikeus oli vain varakkailla.

Tänään on väärin jos "vanhat" tai "työläiset" äänestävät. On käynnissä ihmisoikeuksien uudelleenmäärittely. Ketkä sitä harrastavat.

Kumpula-Natri (sd) sanoi muuten A-studiossa että Britannian äänestystulos saavutettiin petoksella.

Eli ei mitä tahansa puheita.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

"Mummot ja papat äänestivät Britannian pois EU:sta" kirjoittaa Antti Lehmusvirta kolumnissaan ja joo ... olen blogisti Oula Lintulan kanssa samaa mieltä siitä, että tällaiset ilmaisut kertovat ikävästi kirjoittajan näkemyksen tietystä ikäluokasta, eikä se ole mairitteleva. Varsinkin, kun näiden mammojen ja pappojen "äänestyspäätöstä Lehmusvirta näppärästi vertaa pieruun", kuten Lintula toteaa.

Tuo on nuorten mielissä yleinen käsitys vanhoista? - Luulen niin. Olen ollut havaitsevinani jo parinkymmenen vuoden ajan tämän käsityksen vain vahvistuvan. Olisiko aika meidän mammojen ja ukkojen nousta pystyyn ja alkaa kertoa nuoremmille jotain elämänkokemuksesta? Vai emmekö itsekään osaa sitä arvostaa?

Sitä paitsi, minä mummo olisin äänestänyt toisin. Asioilla on puolensa.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

En haluaisi yleistää suuntaan enkä toiseen. Tosin myönnettäköön, että enpä kai itseänikään aivan nuorena pidä, enkä kuvasta päätellen Lehmusvirtaakaan. Valitettavasti on totta, että tällaisia puheenvuoroja on tullut myös Yhdistyneen kuningaskunnan nuorilta itseltään. Tietenkin äänekäs vähemmistö pilaa usein kaikkien maineen; eihän niistä uutisoida, jotka käyttäytyvät kunnolla.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Enpä tilaa Kauppalehteä enkä Almamedian muitakaan lehtiä.

Jääköön myös Aamulehti.

Toimituksen poiminnat