Oula Lintula — rehellisyys ja poliittinen tahto Sananvapauden, suomalaisten edun ja demokratian puolesta.

Vaalivilppi ja demokratian kriisi

Norbert Hofer kehotti kannattajiaan hyväksymään Itävallan vaalituloksen. No, minä en ole hänen kannattajansa – enhän ole edes itävaltalainen – joten kehotus ei tietenkään koske minua. Eikä toisaalta Itävallan vaalitulos tietenkään ole edes minun hyväksyttävissäni tai hylättävissäni.

Enpä kuitenkaan ole ensimmäinen Itävallan ulkopuolinen ihminen, joka sekaantuu Itävallan vaaleihin. Luxemburgilainen Jean-Claude Juncker on jo aiemmin ottanut näkyvästi kantaa Hoferia vastaan. Luxemburgin lain takaaman sananvapauden puitteissa hänellä on tähän tietysti täysi oikeus; ongelma kuitenkin on se, että hän tekee kannanottonsa EU:n komission painoarvoon tukeutuen ja yhden EU:n jäsenvaltion potentiaalista valtionpäämiestä vastaan. Tämä osoittaa irvokkaalla tavalla, millaiseen kriisiin EU:n demokratia on jälleen luisumassa.

Itävallan kohdallahan tämä ei ole edes ensimmäinen kerta. Vuosituhannen vaihteen tienoilla EU:n senaikaiset sosialidemokraattiset johtajat, Suomen Paavo Lipponen mukaanlukien, aloittivat naurettavanoloisen kiusaamiskampanjan Itävallan senaikaista hallitusta vastaan. Vastaavaa olisi silloin voinut mitenkuten olettaa päiväkodin hiekkalaatikolla, "me ei leikitä ton kanssa koska se on kakkapää"; tosin nykyaikana varmaan päiväkodeissakin älähdettäisiin senkaltaiselle käytökselle.

Demokratia, yksilönvapaudet ja muut sensellaiset arvot, joihin sodanjälkeinen Eurooppa ja sen konkreettisimpana ilmentymänä EU ovat ainakin omasta mielestään rakentuneet, tuntuvat lentävän romukoppaan sitä mukaa kuin jossain EU:n jäsenmaassa näyttää valtaan nousevan taho, josta "hiekkalaatikon kovikset" eivät tykkää. Kovinkaan paljon Junckeria ja kumppaneita ei tunnu kiinnostavan, mitä Itävallassa itse asiassa tapahtuu ja mistä Hoferin suosio mahtaa johtua; tärkeintä tuntuu olevan vain oman ja omien kavereiden vallan pönkittäminen.

Miten pitkälle tämän tavoitteen edistämisessä ollaan menossa? Ikävästi vaikuttaa siltä, ettei ainakaan vaalituloksen väärentämistä voida sulkea pois. Waidhofen an der Ybbsin kaupungissa äänestysaktiivisuus on noussut huikaisevaan 146,9 %:n lukemaan, jolle takavuosien Neuvostoliiton ja nykyajan Pohjois-Koreankin valtiomiehet voivat olla kateellisia. Täsmälliset tiedot ovat ainakin tällä hetkellä luettavissa vaaliviranomaisen omalla sivulla: http://wahl16.bmi.gv.at/1605-303.html

Yksittäisestä näppäilyvirheestä (mitä sitäkin hätäisesti on selitykseksi tarjottu) ei voi olla kyse, sillä vaalitulos on monen tekijän summa, eikä missään yksittäisessä osatekijässä ole havaittavissa dramaattista muutosta. Postiäänten määrä on kasvanut ensimmäisen kierroksen jälkeen liki kymmenkertaiseksi, mutta tämä kasvu näkyy molempien ehdokkaiden äänimäärissä ja jopa hylättyjen äänten määrissä. Jos näppäilyvirheitä on tehty, niitä on siis pitänyt tehdä useita.

Onko kyse systemaattisesta vaalituloksen väärentämisestä liittovaltion, osavaltion vai vain yhden kaupungin kaupungin tasolla, on tietysti mahdotonta sanoa. Tämä nimenomainen väärennös on tehty niin tökerösti, että siitä jää helposti kiinni. Herää kuitenkin kysymys, onko se jossain muualla kenties tehty taitavammin, ja millä tavalla on mahdollista että järjestelmä ylipäänsä mahdollistaa sen.

Vaikka asia selvitettäisiin kuinka perinpohjaisesti ja vaikka todistettaisiin, ettei se vaikuta vaalitulokseen, ja vaikka Hofer kuinka toisin kehottaisi, ei epäilys vaalivilpistä häviä kriittisen kansanosan mielestä varsinkaan nyt, kun tuloksen marginaali jäi kohtalaisen niukaksi. Toisaalta ne ongelmat, jotka Hoferia ja FPÖ:tä ovat eteenpäin vieneet, eivät ole mihinkään katoamassa. Muutos tulee Eurooppaan ennemmin tai myöhemmin, ja mitä myöhemmin se tapahtuu, sitä rajumpi se tulee olemaan. Nähtäväksi jää, kehittävätkö EU:n johtohahmot siihen mennessä entistä rumempia temppuja pitääkseen omasta asemastaan kiinni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Virhe mikä virhe.Sitä ei voi kukaan kiistää, mutta paljonko kyseisessä "kaupungissa" oli yhteensä äänioikeutettuja?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Jos vaaliviranomaisen tarjoamaan tietoon luotetaan tässä tapauksessa, niin 9026.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Äärioikeisto Itävallassa ja Suomessa suree Kurt Waldheimin ja Jörg Haiderin perinnön tärvelemistä vihreällä saastalla.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Äärioikeisto on lähinnä haukkumasana. Hofer kannattaa verotusta, samoin kuin kannatti Haiderkin aikanaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Sä olet hyvä ihmisten leimaamisessa.

Demari suurella D:lla. Sivistynyt, suvaitsevainen, hieno ihminen, kuten palstan muutkin Demut. Jee!!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Älä leimaa - kaikki Demut ovat... Oi tätä ironiaa!

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #20

Kai se mullekin sallitaan. Kun kimppuuni ovat käyneet. Kyllä näitä useampia on. Voin nimetä. Tämä kommentti oli siis hiukan palautetta sellaisesta. Kommentin kohteet vaivautuvat usein vain heittämään solvauksia blogisteille ei sen enempää. Sitähän sinäkin usein. Paremmin sanakääntein vain. Itse suosin suorempaa menettelyä.

Asiasta olet kyllä oikeassa.

Vastaan ihmisille asiallisesti, jos minulle puhutaan asiallisesti. Mutta takaisin tulee myös. Ei kai tämä yksisuuntaista ole. Ja minä muistan kyllä ja pitkään.

Hauska seurata ihmisten peukuttamisia ja viisasteluja. Sortuu siihen monet kovinkin älykkäät.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #21

Kyllä piikittelen usein, mutta toivottavasti vain henkilön sanomisten perusteella niin kuin edellä sinua, en kuulumisesta kollektiiviin. Solvaukseksi en sitä tarkoita, vaikka moni varsinkin sarkastisen letkautuksen (joita usein viljelen) sellaiseksi tulkinneekin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU-komissio ja demokratia ovat kuin yö ja päivä, komissio tekee mitä tahansa säilyttääkseen liittovaltiokehityksen. Ikävää suomalaisten kannalta että omat poliitikkomme jopa rikkoivat Suomen perustuslakia ollakseen tuon kuvitteellisen liittovaltion ytimessä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

"Jos näppäilyvirheitä on tehty, niitä on siis pitänyt tehdä useita."

Ei oikeastaan. Jos ohjelma on vähän huolimattomasti tehty niin riittää luultavasti kun painaa pariin kertaan lähetä tiedot-nappia (tms millä nuo tiedot lähetetään eteenpäin).

Oma lukunsa on tietysti siinä, etteivät nuo äänet pysty millään tavalla vaikuttamaan vaalin tuloksiin sillä niitä on liian vähän ja ne jakaantuvat kummallekin ehdokkaalle. Mutta tokihan tuosta voi rakennella salaliittoteorioita jos sellaisista tykkää.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

En suoraan sanoen ymmärrä, mitä tarkoitat.

Äänioikeutettuja on 9026 ja ääniä on virallisten tietojen mukaan annettu 13262. Jos hyväntahtoisesti oletetaan, että todellinen äänestysaktiivisuus oli vain 100 %, niin silloin ääniäkin annettiin vain 9026 eli siis 4236 ilmoitettua vähemmän.

Eli jos halutaan selittää, että virhe on tehty vain yhdessä kentässä, niin mistä tämä 4236 sitten pitäisi ottaa pois? Vaihtoehtoja on kuusi, nimittäin:
a) Hoferin varsinaisen vaalipäivän äänet
b) Van der Bellenin varsinaisen vaalipäivän äänet
c) varsinaisen vaalipäivän hylätyt äänet
d) Hoferin postiäänet
e) Van der Bellenin postiäänet
f) hylätyt postiäänet

Sattumoisin vain asia on niin, että jokainen näistä kuudesta vaihtoehdosta on virheineenkin vähemmän kuin 4236. Jos siis nykyisen tiedon mukainen ilmoitettu tilanne johtuu vain yhdessä kentässä olevasta virheestä, silloin kyseisen kentän pitäisi todellisuudessa olla negatiivinen.

"Oma lukunsa on tietysti siinä, etteivät nuo äänet pysty millään tavalla vaikuttamaan vaalin tuloksiin sillä niitä on liian vähän ja ne jakaantuvat kummallekin ehdokkaalle. Mutta tokihan tuosta voi rakennella salaliittoteorioita jos sellaisista tykkää."

Mikäli puhutaan vain yhdestä kaupungista, olet luonnollisesti oikeassa.

Kuitenkin se, että vilppiä on tapahtunut yhdessä kaupungissa, todistaa, että vilppiä voi tapahtua ylipäänsä; ja siitä, että vilppiä voi tapahtua ylipäänsä, seuraa, että sitä voi tapahtua missä tahansa. Riippumatta siitä, miten paljon sitä on tapahtunut muualla, ruma epäilys tästä jää. Sattumoisin vain tässä yhdessä kaupungissa toteutus oli sen verran tökerö, että se kävi ilmi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Aika selvää pässinlihaa, jos katsoo vaalipäivän, edellisen vaalipäivän ja edellisen kierroksen ennakkoäänten tuloksia. Ennakkoääniä lähetettäessä on lähetetty ennakkoäänet + vaalipäivän äänet.

Toisin sanoen tuo ennakkoäänten tulos on paikkakunnan kokonaistulos. Silloin ennakkoäänet ovat olleet:
jätetty 1058 - hylätty 41 - hyväksytty 1017
Hofer 330 - Van der Bellen 687

Aika tavalla linjassa muun tuloksen kanssa. Ennakkoäänestäneitä on suhteessa vähän enenmmän kuin ensimmäisellä kierroksella. Ehkä ihmisillä on ollut helpommin selvillä valinta kahden ehdokkaan välillä.

Ei salaliittoa. Ohjelmakämmi, tosin ei tuplalähetys.

JK. Jos joku haluaa lähettää korjauksen Bundesministerium für Inneres:
Briefwahl - Waidhofen an der Ybbs (Stadt), vorläufiges Endergebnis (richtige Zahlen, 2. Wahlgang Stimmen)
Abgegebene 1058
Ungültige 41
Gültige 1017
Ing. Norbert Hofer 330
Dr. Alexander Van der Bellen 687

Die richtige Gesamtzahlen für den zweiten Wahlgang sind wie in Briefwahl Ergebnis gegeben.

JK2. Kokonaistuloksessa Hofer menettää 2804 ja Van der Bellen 2967 ääntä. Ei vielä riitä Hoferin voittoon.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Hyvä huomio, itse en tutustunut tuloksiin yhtään tarkemmin vaan kommentoin lähinnä miten tuo on teknisesti voinut tapahtua. Itse asiassa on tunnettu tosiasia, että eri vaaleisssa, myös Suomessa tapahtuu erisuuruisia virheitä ääntenlaskussa jotka sitten korjataan tarkastuslaskennan yhteydessä. Esimerkiksi meillä ääntenlasku tapahtuu vaalivalvojien valvonnassa ja nämä vaalivalvojat edustavat kaikkia puolueita. Tässä on varsin vaikeaa huijata. Kuvittelisin, että Itävallassa on vastaava systeemi.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #16

Nojuu, tuossa vaalipäivän ääntenlaskennassa olen ollut itsekin mukana. Ennakkoäänet (vastannee Itävallan postiääniä) on sitten eri juttunsa. Muutenkin suomalainen systeemi eroaa sikäli, että ennakkoäänet lasketaan etukäteen ja Itävallassa jälkikäteen (ts. postille annetaan tilaisuus tuoda lippuja perille vielä yhden päivän verran).

Väärinkäytöksiä sinänsä on käynyt Suomessakin. Helpointa lienee piirtää numero tyhjään lippuun, tai mahdollisesti lisää numeroita äänestäjän numeron eteen tai perään (presidentinvaaleissa tässä ei tietenkään ole mieltä, eduskunta- ja kuntavaaleissa voi ollakin).

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Kiitos kommentista. Jos ohjelma toimii tällä tavalla, se tosiaan tarjoaa mahdollisen selityksen. Onko taustalla tietoa siitä ohjelmasta?

Tästä huolimatta, vaikka (tai koska) selitys olisi näin yksinkertainen, ei se epäilystä silti poista siitä, ettäkö Waidhofen olisi ainoa paikka. Jos systeemi tarjoaa tällaisen mahdollisuuden, voi se tapahtua jossain muuallakin. Selityksesi on, että varsinaisen vaalipäivän äänet on laskettu kahteen kertaan, ja se on niin räikeä juttu että käy ilmi; mutta voikohan sitten vastaavasti käydä niinkin, että postiäänet lasketaan kahteen kertaan? Niitä on suhteessa paljon vähemmän ja siksi sitä on vaikeampi huomata.

Ikävä juttu tietysti on, että vaikka tosiaan osoitettaisiin, että kyse on virheestä, eivät salaliittoteoriat siihen lopu. Vaakalaudalla on koko vaalijärjestelmän luotettavuus ja senpä takia tällaiset järjestelmät pitäisi tehdä enemmän tai vähemmän idioottivarmoiksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #17

Ei ole tietoa.

Voisi kai vaatia, että äänestystuloksen kirjaamiseen, summien ja prosenttiosuuksien laskentaan sekä lähetykseen pääjärjestelmään käytetään jonkun vastuullisen tahon tekemää ja testattua ohjelmaa. Pääsääntöisesti joka paikassa. Silloin siellä pitäisi olla erilaisia tarkistuksia kuten esimerkiksi sille, että prosenttiosuus ylittää 100. Tällaisten kuprujen pitäisi tulla ilmi jo testeissä.

Mutta jos laskenta tapahtuu vaalilautakunnan jäsenen sisarenpojan tekemällä excel-taulukolla, niin mikä tahansa on mahdollista... Sinänsä kaikki kunnia sisarenpojille, jotka uskaltavat yrittää. Tekevälle sattuu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #22

Eikä testattukaan aina ole pomminvarma. Muistissa säilynee pitkään Floridan surullisenkuuluisat reikäkortti-uudelleenlaskennat vuodelta 2000, jotka sitten ratkaisivat vaalin Bushin hyväksi.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #22

Ei minusta äänestysprosenttia tarvitse erikseen tarkistaa. Mikä pitää tarkistaa on se, että jokaisen äänestäjän ääni lasketaan vain kerran, ja toisaalta että kukaan äänioikeudeton ei äänestä ylipäänsä. Jos näistä asioista huolehditaan, äänestysprosentti pysyy kurissa ihan itsestään.

Excel tai yleensä taulukkolaskentaohjelmat ovat siitä hyviä, että ne ovat aika laajalti ymmärrettyjä. Taulukot voi pistää vapaasti levitykseen ja kuka tahansa lukion tietotekniikkakurssin käynyt voi sen jälkeen itsekin arvioida niiden toimivuutta ja oikeellisuutta.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #28

Prosentit, äänestysprosenttikin, pitää tarkistaa juuri sen takia, että sehän tuo esiin ilmiselvät virheet. Lähetettävän tiedon puolella olisi pitänyt olla ilman muuta tarkistus siitä, että äänestysprosentti on yli 100. Silloin sitä ei olisi edes lähetetty pääjärjestelmään.

Yhtä lailla pitää olla tarkistus, että hylättyjen ja hyväksyttyjen äänten summa on sama kuin jätettyjen äänten määrä. Ehdokkaiden saamien äänten summan pitää olla sama kuin hyväksyttyjen äänten määrä. Ennakkoon annettujen ja vaalipäivän äänten summan täytyy olla sama kuin annettujen äänten kokonaismäärä. Tuossa on paljon asioita, joihin voi laittaa ohjelmallisen tarkistuksen, joka löytää heti poikkeamat.

Taulukkolaskentaohjelmat ovat kyllä kivoja. Mutta ihan yhtä lailla nekin vaativat sekä tarkistuksia että osaamista. On osattava päättää, mitkä laskentaviitteet ova absoluuttisia, mitkä suhteellisia. Kaksi vaalikierrosta, ennakkoäänestys, vaalipäivä ja kokonaistulos houkuttelisivat käyttämään moniulotteista taulukkoa. Silloin joutuu olemaan entistä tarkempi, miten rakentaa solujen viitteet.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #29

Nuo tarkistukset (postiäänten määrä ja varsinaisen vaalipäivän äänien määrä, toisaalta ehdokkaiden äänimäärä ja hylättyjen äänien määrä) tosiaan tein tuosta vaaliviranomaisen antamasta datasta ensimmäisenä, ja ne tosiaan täsmäsivät.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei tuossa tarvitse salaliittoteorioita rakennalla, komissio laittoi Irlannin äänestämään uusiksi EU-perussopimuksesta kun ensimmäisellä kerralla äänestivät väärin ja Kreikan kansanäänestyksellä viime kesänä komissio pyyhki persuksensa ja laittoi kahta kovemman talouskurin.

Ilkka Huotari

Massamaahanmuuton jatkuminen on EU-eliitille niin tärkeää, että sitä ei saa vaarantaa demokraattisilla päätöksillä. Kansan mielipidettä ei EU-tasolla oteta huomioon::

"The EU will isolate and use sanctions against any far-right or populist governments that are swept to power or presidential office on the wave of popular anger against migration.

Jean-Claude Juncker, president of the European Commission, made clear at the weekend that Norbert Hofer would have been frozen out of EU decision-making if he had been elected president of Austria. “There is no debate or dialogue with the far-right,” Mr Juncker said."

http://www.thetimes.co.uk/article/juncker-vows-to-...

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Jep, juurikin tähän Junckerin lausuntoon tuossa alkupuolella viittasin.

Ilkka Huotari

EU-historioitsijoille ihmeteltävää tulevaisuudessa.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Tosi törkeäää Junckerilta puuttua toisen maan demokraattiseen päätöksentekoon. Ja jo se, että ajattelin että tässä on voinut tapahtua vilppiä, kertoo paljon. -Jos Britannia tulisi äänestämään Brexitin puolesta, se tekisi sen poliittista syistä, siitä, että maalle ei anneta omaa päätäntävaltaa asioista. Eu on kyllä melkoisen epädemokraattinen , ei siitä mihinkään pääse.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Aijai niitä itävaltalaisia! Kurt Waldheim, Jörg Haider... ja varsinkin se yksi, v. 1889 syntynyt ja myöhemmin poliittis-yhteiskunnallisen karriäärin rakentanut tyyppi, jonka nimeä en tässä yhteydessä halua mainita.

En ole rasisti mutta jne.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Nähtäväksi jää, kehittävätkö EU:n johtohahmot siihen mennessä entistä rumempia temppuja pitääkseen omasta asemastaan kiinni."

Eu on mafian tapainen rikollis-syndikaatti joka ei kaihda mitään pysyäkseen vallassa.

Sen vuoksi esim. pöytäkirjaväärentäjä katainenkin sopi joukkoon kuin voisilmä puurolautaselliselle.

Monessa sivistysmaassa Katainen ei olisi edes pystynyt nousemaan minkään puolueen johtoon rikollistaustansa vuoksi. Kokoomukselle näyttää kelpaavan minkälainen gangsteri tahansa, kuten Eu:llekin.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Kokoomukselle on kuitenkin luettava eduksi se että he eivät tuulettele Kataisen komissaarin viralla. Tapaus Katainen on selvästi mukavuusalueen ulkopuolella.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Vasta Britannian kansanäänestys kertonee, miten syvältä EU kannattajineen on päässyt mädättämään rakenteita.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Itävallassa ennakkoäänet lasketaan vasta vaalipäivän jälkeisenä päivänä.

Esimerkiksi Suomessa ennakkoäänten laskenta aloitetaan jo vaalipäivänä äänestyksen ollessa vielä kesken ja ennakkoäänten jakauma on perinteisesti ensimmäinen ilmoitettava äänestystulos.

Itävallan järjestelmä näköjään sallii korruptoituneen vilpin ja vaalien manipuloinnin aivan eri mittakaavassa kuin Suomen järjestelmä, vaikka molemmmat ovatkin EU:n jäsenmaita.

P.S. Suomessa äänestysprosentti ei koskaan ole noussut yli 100%.

Harri Immonen

Onko äänestystulos lopulta edes yllätys? Koko eurooppa mukaan lukien Suomi on luisumassa valtavaan demokratian kriisiin. Suvaitsevainen valtamedia ajaa monikulttuurista unelmaa meille joka puolella eurooppaa. Ei uutisoi epäkohdista, peittelee ja jopa valehtelee päin naamaa.

Toimituksen poiminnat