Oula Lintula — rehellisyys ja poliittinen tahto Sananvapauden, suomalaisten edun ja demokratian puolesta.

Mitä tekisin, jos pakenisin maasta?

Turvapaikanhakijakeskustelussa on muutamaan otteeseen kehotettu maahanmuuttokriittisiä (mihin ryhmään itseni lasken) asettautumaan tulijoiden asemaan. Tämä kirjoitus on yritys tehdä niin.

Oletetaan siis, että Suomi on käynyt kelvottomaksi paikaksi asua, ja että minä joutuisin perheineni poistumaan täältä. Mitä siis teen?

Ensimmäinen kysymys on, onko minulla rahaa. Ja vaikka minulla olisikin kymmeniä tuhansia euroja, voi olla, että euro on menettänyt merkityksensä; olennainen kysymys siis on, olenko ollut sen verran kaukaa viisas että olen älynnyt ajoissa sijoittaa kestävämpiin valuuttoihin - esim. Kanadan tai Yhdysvaltojen dollareihin, Sveitsin frangeihin tai Norjan ja Islannin kruunuihin.

Jos minulla ei ole riittävästi relevanttia valuuttaa, olen joka tapauksessa pulassa, eikä ulkomaailma ehkä koskaan kuule minusta sen vertaa, että tällaisella vertailulla olisi pointtia. Emmehän me Syyriankaan köyhimmistä kuule. He ovat edelleen Syyriassa ja yrittävät pärjätä siellä miten kukakin parhaiten onnistuu. Oletetaan siksi, että rahaa on.

Lähdemme siis matkaan, perheeni ja minä. En jätä heitä taakse. Kuljemme maata pitkin tai turvallisilla aluksilla meren yli. Minulla on Suomen passi. Sen arvostus on luultavasti romahtanut, mutta ainakin se kertoo, kuka olen. En ole syyllistynyt sotarikoksiin eikä minulla ole siksi mitään syytä piilotella omaa henkilöyttäni.

Kun olemme saapuneet ensimmäiseen maahan, jossa ei ole enää hengenvaaraa, olen helpottunut. Jos passin ja jäljelläolevien rahojeni avulla voin hakea viisumia tähän tai johonkin toiseen valtioon, teen niin. Jos en voi, haen tästä ensimmäisestä valtiosta turvapaikkaa.

Jos minua autetaan esimerkiksi tarjoamalla matkan aikana ruokaa ja vettä, en rupea heittelemään sitä pitkin ratakiskoja, vaan osoitan kiitollisuutta. Mikäli minulla ei sattumoisin ole käyttöä saamilleni lahjoille (ehkä siksi että rahaa on vielä jäljellä), yritän kysyä antajalta, olisiko jollakulla muulla käyttöä; vaikkapa hänen oman maansa köyhillä.

Jos turvapaikan myöntänyt valtio vie minut eri paikkaan kuin olen toivonut, hyväksyn sen. Minä olen heidän vieraansa ja otan kädenojennuksena vastaan sen mitä tarjoavat niin kauan, kuin tarjotaan parempaa kuin Suomessa. Ymmärrän, että heillä on kenties itselläänkin ongelmia, ja siksi kiitän siitä avusta jonka saan. En rupea väkivaltaiseksi enkä uhkaa myöskään käyttää väkivaltaa omaa perhettäni kohtaan, mikäli vaatimuksiini ei suostuta. On myös ihan mahdollista, että Suomesta tulee uuteen maahan kanssani pahoja ihmisiä, niitä joiden takia Suomessakin asiat kääntyivät huonoiksi. Ymmärrän, että meihin suhtaudutaan epäluuloisesti ja meitä on ehkä tarpeen valvoa.

Osoitan kiitollisuutta siten, että olen ryhtymättä ryöstöihin, pahoinpitelyihin ja raiskauksiin maan omia kansalaisia samoin kuin muitakin turvapaikanhakijoita kohtaan. Jos joku suomalainen ryhtyy, pidän sitä halveksuttavana tekona, ja toivon, että isäntämaa karkoittaa sellaisen tyypin pois minun mainettani pilaamasta.

Yritän opetella paikallisen kielen, jollen sattumoisin osaa sitä jo ennalta. Yritän kommunikoida ihmisten kanssa heidän omalla kielellään. Voi olla, että uudessa maassa on erilainen kulttuuri kuin Suomessa. Yritän sopeutua siihen. Yritän kuvitella, että ehkä se kulttuuri on jopa omaani parempi; sillä onhan se kulttuuri selvästikin tuottanut valtion, johon minunkin on ollut turvallista paeta. En rupea vaatimaan erityiskohtelua tai erityisoikeuksia poikkeavan kulttuurini takia.

Jos minulla käy niin hieno tuuri, että saan yhteiskunnalta ilmaisen asunnon... se on jo jotain aivan uskomatonta. Pystynkö katsomaan avainten luovuttajaa silmiin ilman kyyneleitä ja halua rutistaa häntä? No, ehkä sellainen rutistaminen ei kuulu tapoihin, joten hillitsen itseni.

Asunto saattaa olla kalustettu. Ihana ajatus. Tällä maalla on kuitenkin omiakin hätääkärsiviä (tiedän sen, sillä olen lukenut siitä internetin keskustelufoorumeilta valtion omalla kielellä). En rupea heittelemään huonekaluja asunnostani pihalle sen takia, että ne ovat käytettyjä, ja vaatimaan uusia tilalle. Saunaa asunnossa ei luultavasti ole, enkä rupea vaatimaan että sellaisia pitäisi minua ja muita suomalaisia varten rakentaa.

Ehkä valtiossa on ihmisiä, jotka ovat katkeria minulle saamieni etuisuuksien takia. Ymmärrän sen kyllä. Yritän mennä mukaan heidän keskustelufoorumeilleen ja keskustella heidän omalla kielellään. Haluan kertoa, miten kiitollinen olen. Samoin haluan kertoa, mikä Suomessa meni pieleen. Toivon, että he eivät tekisi samoja virheitä kuin Suomessa tehtiin.

Yritän hankkia työtä, sillä pitemmän päälle en halua asua yhteiskunnan tuella. Jos mahdollista, perustan jälleen oman yrityksen. Ehkä uusi yhteiskunta olisi byrokratian puolesta jopa Suomea mukavampi paikka? Tämä ei ehkä ole edes aivan mahdoton toive...

Rupeaisin maksamaan veroja uudelle yhteiskunnalle. Mahdolliset lapseni kasvaisivat ja heidän kanssaan seuraisimme maan tv- ja radio-ohjelmia. Lapset oppisivat suomen kielen minulta ja äidiltään, mutta he oppisivat myös uuden kotimaansa kielen. Kouluissa heidän ei tarvitsisi saada erityistä tukea ulkomaalaisuutensa takia, vaan sopeutua mahdollisimman nopeasti muiden joukkoon. Lapsi kyllä tottuu, jos vain saa tilaisuuden.

Haluaisinko palata Suomeen? Luultavasti, jos sen pilanneet tahot johonkin häviäisivät. Suomi on maantieteellisesti ottaen yksi maailman mukavimpia maita, ja jos se olisi turvallista ja mahdollista, voisin hyvinkin haluta olla nostamassa sitä uuteen kukoistukseen. Tässä on takana myös se ajatus, että loppujen lopuksi vain Suomi voi olla se valtio, jonka kuuluu ottaa ensisijainen vastuu suomalaisten hyvinvoinnista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Uskon tietysti sinua.

Kun päätät lähteä ulkomaan lomamatkalle, niin varmasti valitset vaihtoehdoksi hypätä ensimmäiseen Tallinnan lauttaan ja majoitut ensimmäiseen hotelliin, jonka näet satamasta ulos päästyäsi.

Näin siksi, että et haaveile mistään, etkä tietenkään usko pakolaisenkaan haaveilevan telttamajoitusta paremmasta loppuelämästä siinä rajan tuntumassa.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ei pidä paikkaansa, eikä kirjoitus käsittele lomamatkoja.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Haaveilet siis sittenkin jostain paremmasta, mutta et missään tapauksessa sallisi sitä pakolaiselle. Miksi pakolaisen pitää tarttua ensimmäiseen mahdolliseen vaihtoehtoon vain jotta sinä voisit jatkaa häiriötöntä elämääsi?

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen Vastaus kommenttiin #18

Oikeesti?

Jos sinulla olisi hätä, ja Ruotsi tarjoaisi turvaa, et huolisi? "Kyllä mun täytyy päästä Floridaan"?

Floridassa alkaisit mesoamaan että sauna on saatana saatava ja heti?

Onko Suomen velvollisuus kustantaa muun maalaisten unelmat? Vai tarjota turvaa hätää kärsiville?

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #18

Jos hankin jotain parempaa kuin tavanomainen hengissäpysyminen vaatii, niin teen sen omilla rahoillani. Toki haluan samaa muiltakin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Oliko tuo turvapaikanhakijoiden vertaaminen lomailijoihin niin sanottu freudilainen lipsahdus?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Vietettyäsi 3 vuotta Venäjällä telttaleirillä ja kuunneltuasi paikallisten maahanmuuttokriitikoiden vi...lua siitä, ettet osaa edes kyrillisillä kirjaimia, olet todennäköisesti valmis ottamaan riskejä ja pyrkimään jonnekin jossa lapsillesi on tulevaisuus.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Opin kyrilliset kirjaimet parikymmentä vuotta sitten. Ei se vaatinut kolmea vuotta, mutta ehkä viikon.

Silloin ei ollut hätä. Jos olisi ollut, olisi siihen mennyt ehkä päivä.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Niinpä , perin omituista tämäkin elehtely vielä kameralle:

http://www.liveleak.com/view?i=54a_1441700852

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Minä veisin perheeni turvaan USA:n ja pyrkisin kaikin tavoin menestymään. En olisi kovin kiitollinen uudelle kotimaalleni, koska mielestäni ongelmieni perimmäinen syy olisi USA:n sotapolitiikka. En myöskään luopuisi suomalaisista tavoistani.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Miksei Kanada? Luulisin että siellä voi yrittää menestyä niinkuin Yhdysvalloissakin, eikä se toisaalta ole kuitenkaan syyllinen Yhdysvaltojen sotapolitiikkaan.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

USA tutumpi ja Arizonassa on lämmintä.

Pakolaisten pitää olla epätoivoisia tai etujen hyviä, kun tulevat tänne heidän mielestä varmasti outoon ja kylmään Suomeen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sotien jälkeen sadat tuhannet suomalaiset lähtivät. Peräkylillä ei ollut työtä eikä toimeentuloa. Ruotsissa oli tehtaita, jotka maksoivat kelvollista palkkaa ja sikäläiset viranomaiset auttoivat kotoutumisessa.

Siitä huolimatta moni juuttui ryyppyrinkeihin. Kieli ja kulttuuri oli vaikea opetella, vaikka kysymys oli naapurimaasta. Suurin osa asettui, teki kovasti töitä ja kasvatti lapsensa uuteen kulttuuriin. Pieni osa sortui taakan alle ja onnistui pilaamaan kaikkien mainetta ruotsalaisten silmissä.

Suomalaiset ovat noista ajoista muuttuneet, mutta kuinka paljon? Jos minä joutuisin lähtemään eikä töitä tai järkevää tekemistä olisi, olisin vaarassa juuttua istuskelemaan ja polttelemaan johonkin rinkiin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Pisteet yrityksestä asettua toisten asemaan, se on harvinaista.

Toisaalta olet kerännyt kaikki eri kliseet tai mokat joita sohvanperukoilla on ihmetelty ja pöyristelty, ja teet niistä päinvastaisen version, eräänlaisen ideaalin.

Tähän olisi sopinut vielä

"Matkapuhelimen jätän jälkeeni, ettei se herätä närkästyssä missään maassa. Muistan väsymyksestä huolimatta toitottaa jokaiselle vastaantulijalle, kuinka kiitollinen olen jokaisesta askeleesta turvallisella maaperällä. Vuosien viruminenkaan alkeellisella leireillä ei saa minua menettämään hermojani tai tekemään mitään typerää. Jos lapseni kärsii siellä, minä yritän vain unohtaa sen, koska olenhan turvassa. Jos jonkun maan viranomaiset yrittävät estää liikkumiseni, olen kiitollinen, että joku muistutti, ettei ihmisarvoni ole sama kuin muilla. Ylipäänsä teen kaiken niin, ettei kenelläkään ole syytä syyttää minua epäkiitollisuudesta, ei edes silloin kun minut on tulkittu ihan päin hemmettiä mielikuvien pohjalta".

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

"Toisaalta olet kerännyt kaikki eri kliseet tai mokat joita sohvanperukoilla on ihmetelty ja pöyristelty, ja teet niistä päinvastaisen version, eräänlaisen ideaalin."

Vai sanoisinko suorastaan "kliseiset mokat". Jep, niitä on tehty paljon enkä ihmettele, että kantaväestössä on herännyt närkästystä niiden takia. Se on toki ikävää, koska sillä tavalla osa porukasta vetää pahan maineen maanmiestensäkin päälle. Juuri tämän takia pitäisin parempana näyttää täysin päinvastaista esimerkkiä.

"Matkapuhelimen jätän jälkeeni, ettei se herätä närkästyssä missään maassa."

En toki, se on ihan kätevä kapistus. Vähän turhanpäiväistä siitä on ruveta jurputtamaan, liittyy tähän niin paljon vakavampiakin asioita.

"Jos lapseni kärsii siellä, minä yritän vain unohtaa sen, koska olenhan turvassa."

Kärsimys on suhteellista. Todennäköisesti enemmän kärsivät vanhemmat, jotka tietävät paremmasta. Varmasti leirillä on kurjaa, mutta kaipa se päivittäisen kuolemanvaaran voittaa.

"Jos jonkun maan viranomaiset yrittävät estää liikkumiseni, olen kiitollinen, että joku muistutti, ettei ihmisarvoni ole sama kuin muilla."

Ei liikkumisvapaudella ja ihmisarvolla ole mitään tekemistä keskenään. Ihmisarvo on kaikilla sama mikä on, liikkumisvapauden kuuluukin olla rajatumpi niillä, jotka ovat maahan tulleet ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja.

Jaakko Häkkinen

"Toisaalta olet kerännyt kaikki eri kliseet tai mokat joita sohvanperukoilla on ihmetelty ja pöyristelty, ja teet niistä päinvastaisen version, eräänlaisen ideaalin."
-- Onko Petran mielestä väärin, että turvapaikanhakijoiden mokiin, systeemin väärinkäytöksiin ja elintasopakolaisuuteen puututaan? Muuten en ymmärrä pointtiasi. "Väärin sammutettu"?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei tietenkään, mutta kun asian kommentoimisen taso yleensä on sitä luokkaa, että kuvitellaan hyvin moninaisten asioiden todistavan tarpeettomuuden turvapaikanhakijalle.

Sellaisia todisteita eivät ole:

- älypuhelimet
- siistit vaatteet
- arsyttävyys
- itse diagnosoitu kiittämättömyys

Enkä tee niin värittyneitä johtopäätöksiä että:

- veden pois heittäminen tai junakiskoille asettuminen makaamaan olisi yhtä kuin kiittämättömyys

Minusta on hyvä, että nuo raakkaamiset jätetään suosiolla selvittelijöille, käsittelijöille ja muille ammattilaisille,jotka eivät kulje netissä osoittelemassa kuka saa turvapaikan ja kuka ei. Ja koska on parempi myös ettei netin huutokuorolaiset tee diagnooseja syöpäsairaille, eivät ratkaise Auerin murhaa tai jakele rangaistuksia rikollisille.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #29

Kuten itsekin huomaat, kännyköistä ja siisteistä vaatteista en alkuperäisessä kirjoituksessa maininnut mitään.

Mutta vesipullojen heittäminen maahan... mitä se oikein tarkoittaa ellei kiittämättömyyttä? Tuskin sentään kiitollisuutta tai muunkaanlaista arvostusta lahjan antajaa kohtaan. Jos tiedät tällaisista kulttuurillisista aspekteista paremmin niin kerro toki lisää.

Ja tietenkään minä en tässä mitään turvapaikkapäätöksiä tee, enkä varsinkaan tee niitä vieraan valtion viranomaisten puolesta. Koko kirjoituksen alkuperäinen tarkoitus oli kertoa, miten itse toimisin jos olisin turvapaikanhakijan asemassa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #30

En väittänytkään niin, vaan keskustelin Jaskan kanssa.

Vesipullojen heittäminen maahan liittyi siihen, että Unkarin viranomaiset huijasivat satoja syyrialaispakolaisia junaan, jonka antoivat ymmärtää menevän Saksaan. Juna veikin kohti unkarilaista leiriä, ja pakolaiset alkoivat protestoida heittäytyen junakiskoille ja heitellen poliisin tuomia vesipulloja.

Kiittämättömyydellä ei ole tämän kanssa tekemistä. Ihmiset osoittivat epätoivoaan ja mielikuviensa pirstoutumista.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #31

Kokonaiskuva asiasta on tärkeä, kiitos Petra. Satuin huomaamaan esim. sellaisen, että propagandamielessä tiettyä kuvaa roskatusta tienvarresta on liitetty sekä Tanskaan että Unkariin. Ikävää, että valehtelemalla halutaan mustamaalata turvapaikanhakijoita.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #31

Nimenomaan kiittämättömyydestä siinä on kysymys. Siellä leirillä heille olisi annettu ilmainen majoitus, ilmaista ruokaa ja ilmaista huolenpitoa. Vaan sepä ei kelvannut.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #33

Hei Oula, Unkari on tällä hetkellä paikoin tosi tyly paikka syyrialaisille. "Leirit" on usein pikemminkin piikkinlangoilla reunustettuja maastovankiloita, joissa vartioidaan koirien ja pamppujen kera. Syyrialaiset on ihan ymmärrettävästi peloissaan ja yrittävät päästä Saksaan.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #34

Mikä tuossa on tylyä, jos siellä kuitenkin ihmiset ovat turvassa ja saavat ruokaa ja juomaa ja suojan päänsä päälle? Pääsy sellaiselle leirille pitäisi ottaa vastaan kiitollisuudella ja kädenojennuksena.

Vaihtoehtoisesti voi tietysti palata Serbiaan, kun kerran sinne on jo aiemminkin päästy. Ja tarkkaan ottaen, onko Serbiakaan nykyään niin paha paikka?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

"Suomi on käynyt kelvottomaki paikaksi asua". Lähdetään siitä.
Meillä skenaario olisi, että Venäjä ja länsiliittouma taistelisivat maaperällämme siten että oma kansa olisi jakautunut edellä mainittujen kannattajiina ynnä molempien vastustajiin ynnä pienempiin taisteleviin ryhmittymiin mitkä kaikki saisivat ase- ja ruoka-apua joltain suurvallalta, Kiina vaikka kolmantena. Olisi:
- Venäjän tukemat kaupunkisissit
- USA:n tukemat kaupunkisissit
- Ruotsin tukemat Saaristolaiset ja rannikon entiset maanviljelijät.
- Norjan tukemat Poronhoitoalueen härpiintyneet poromiehet
- Kiinan tukemat Sisurykmentit sisämaassa
- lisäksi omatoimisia ryösteleviä ryhmittymiä
Elintarviketilanne olisi räjähtänyt käsiin. Ruokaa saa vain jos pystyy itse viljelemään tai taistelee jossakin mainituista aseellisista - vastustajat nimittävät terroristiryhmittymässä. Niitä jotka eivät haluaisi valita puoltaan ja taistella/tukea nimitetään yleisesti Epä isäm maalisiksi ja näiden rintamakarkuuruutta estetään ampumalla tai miinakentin. Näitä ovat esimerkiksi porukka mistä käytetään nimitystä mamut. Mamuilla on kuitenkin etappiorganisaatio mikä auttaa mm. hankkimalla etniselle suomalaiselle virolaisen passin ja soutamalla pakolaisia itsenäisenä säilyneeseen Viroon, leireille, ohi rajavalvonnan tietysti.
Koska etnisen suomalaisen oletetaan ilman muuta kuuluvan johonkin ylläluetuista aseellisista ryhmittymistä. tai rosvoiksi, ei heitä haluta mihinkään naapurimaahan, vanhentuneesta kelvollisesta koulupohjastaan huolimatta.

Nyt sitten Oula haluaisi lähteä perheensä kanssa maasta. Muutama sukulainen on kuollut, vanhin poika on pakotettu taistelemaan Sisurykmentissä ja seuraava poika alkaa olla asekuntoisessa iässä. Oula on muuten kunnossa mutta jalassa on sirpaleita Oulun Rotuaarilla räjähtäneestä pommista. Tästä Oula on toipunut Pudasjärven Kipinän kylässä, entisen ala-asteen opettajattaren piiloittamana. Kouluthan on jouduttu lakkauttamaan.
Ruotsi, Norja ja Venäjä eivät ota pakolaisia vastaan Suomesta, niillä on omaa ongelmaa ennestäänkin, ainoa suunta on etelä, eli Viroon. Tulevaisuutta pakolaisella ei ole Virossa, suomalaisia on enemmän kuin kantaväestöä, samoin Latviassa ja Liettuassa, mutta Puolassa on töitä ja kuulemma tulevaisuus.
Matkatessaan naama tummennettuna ja hiukset mustiksi värjättyinä läpi Suomen perheensä kanssa Oula yrittää epätoivoisesti opetella eestin kieltä, vakuuttaakseen viraomaiset kauempana Baltiassa ja hyvällä onnella perillä Puolassa siitä että hän ei ole suomalainen terroristi joka yrittää soluttautua.

Toivotan onnea yritykselle.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Tosiaan, kuvatunlaisessa tilanteessa kohdemaan viranomaisilla on syytäkin olla epäileväisiä. Se on ikävä asia ja ennakkoluuloihin on tulijan paha vaikuttaa.

Sen sijaan on asioita, joihin tulija voi vaikuttaa, ja niitä yritinkin tuossa käsitellä. Kielitaito on toki yksi niistä. Viro on tietysti helpoimpia noista.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Täältähän ei lähdetä pakolaiseksi ellei maa ole aivan hajalla ja mikään ei toimi paitsi aseelliset järjestöt. (Suomessa on lisäksi kylmä talvi.)
Aivan sama tilanne on Syyriassa ja Irakissa. Sama tilanne oli suurimmassa osassa Somaliaa, nyt alkaa valoa pilkottaa, mutta edelleen pommit räjähtelevät. Afganistanissa on tilanne samoin kaoottinen, edelleen. Ja Libya on hajalla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Taivallettuani maapallon ympäri saapuisin luonnollisesti takaisin lähtöpaikkaani ja hakisin täältä turvapaikkaa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vain elämänmittainen pullamössön syönti voi tuottaa tämän kaltaisen blogin.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Tulkitsen tätä nyt niin, että itse asiaan sinulla ei ole kommentoitavaa.

Jaakko Häkkinen

Tajuatko Börje, millaisen kuvan annat itsestäsi tuollaisena tapaänkyränä? :D Aika hassun... Jos sinulla ei ole mitään vasta-argumentteja, kannattaisi olla hiljaa.

Toimituksen poiminnat