Oula Lintula — rehellisyys ja poliittinen tahto Sananvapauden, suomalaisten edun ja demokratian puolesta.

Mistä Syyrian pakolaiset tulevat?

Luonnollisin vastaus otsikon kysymykseen on tietysti "Syyriasta", mutta ei se anna tilanteesta koko kuvaa.

Välimeren pakolaiskriisi on ollut jo jokusen vuoden otsikoissa. Ihmisiä saapuu sata- ja tuhatmäärin merikelvottomilla aluksilla Välimeren yli, ja monet näistä matkoista päättyvät ikävästi. Uutiset kertovat surullisia tarinoita eurooppalaisten auttamishalun herättämiseksi.

Uutiset kuitenkin jättävät kertomatta monia asioita, jotka herättävät uteliaisuutta ja ikävä kyllä myös ruokkivat epäluuloja. Lähtökohtaisesti haluan uskoa vieraista ihmisistä hyvää, ja oletan, että jonkinlaisia vastauksia tässä esittämiini kysymyksiin on olemassa.

Ehkä eniten tunteita herättää reitti Libyasta Italiaan, sillä tällä reitillä merimatka on pisin ja myös kuolemantapauksia sattunee eniten. Tätä reittiä pitkin saapuu ihmisiä Saharan eteläpuolisesta Afrikasta ja uutisten mukaan myös Syyriasta. http://www.hs.fi/ulkomaat/a1429593561993

Jotta syyrialainen voisi edes yrittää päästä Libyasta Italiaan, hänen on kuitenkin ensin päästävä Libyaan. Syyrialla ja Libyalla ei kuitenkaan ole yhteistä rajaa. Syyrialla ja Libyalla ei ole edes yhtä yhteistä naapurivaltiota. Lyhin ja ainoa maayhteys niiden välillä, itse asiassa ainoa maayhteys Aasian ja Afrikan välillä, kulkee Israelin ja Egyptin läpi.

Kuten lehdistö meille aivan asiallisesti tietää usein kertoa, Israel harjoittaa varsin vakavamielistä rajavalvontaa muureineen päivineen. Syyria ja Israel ovat kyllä rajanaapureita, mutta näiden välinen raja-alue on ollut erittäin epävakaisessa tilassa, ja Israel suhtautuu edelleen varsin varautuneesti arabinaapureihinsa. On suoraan sanoen erittäin epäuskottavaa olettaa, että merkittävä kansanjoukko matkalla Syyriasta Eurooppaan 1) yrittäisi 2) onnistuisi kulkemaan matkallaan Israelin läpi ja sen jälkeen sanomaan, että Eurooppaan pääseminen olisi se ongelma.

Toisin sanoen Israel pitää kiertää. Sen voi kiertää Välimeren tai Punaisen meren kautta. Mutta jos ihminen onnistuu saamaan laivan ja pääsemään sillä Välimerelle, miksi ihmeessä hän haluaisi Libyaan voidakseen etsiä sieltä laivakyytiä Eurooppaan? Yksi silmäys karttaan kertoo näistä asioista enemmän kuin tuhat sanaa, ja kartan valveutunut lukijani löytää kyllä ominkin neuvoin.

Oletetaan siksi reitiksi Punainen meri. Syyriasta voi kulkea Jordaniaan ja Jordaniasta voi ylittää Punaisen meren Egyptiin joko suoraan tai Saudi-Arabian kautta. Näitä reittejä on varsin vähän, ja koska Libya ei synnytä pakolaisvirtoja tyhjästä, juuri näillä reiteillä niiden virtojen pitäisi näkyä ennen Libyaa.

Libya samoin kuin Syyria ovat enemmän tai vähemmän romahtaneita valtioita, joissa on nimelliset kansainvälisesti tunnustetut hallitukset, mutta valtaa pitää joukko isompia ja pienempiä pyssymiesporukoita, tunnetuimpana tietysti Islamilainen valtio. On ymmärrettävää, että tämänkaltaisista paikoista siviiliväestö haluaa pois.

Samaa ei kuitenkaan voi sanoa Egyptistä eikä Jordaniasta, puhumattakaan Saudi-Arabiasta tai Israelista. On ilmeisen selvää, että matkalla Syyriasta Libyaan ihmiset joutuvat kulkemaan näistä vähintäänkin Jordanian ja Egyptin läpi. Kyllähän molemmissa on omat kahakkansa, taskuvarkaansa ja satunnaiset häiriöporukkansa, mutta niissä on myös toimivat valtion viranomaiset, jotka pitävät hommaa kasassa. Ihmisoikeudet ja demokratia eivät tietenkään ole sellaisessa kunnossa joita eurooppalainen on tottunut vaatimaan, mutta Lähi-idän mittapuulla Egypti ja Jordania ovat osapuilleen niin hyvässä jamassa kuin Lähi-idässä on kohtuullista toivoa. Niissä molemmissa puhutaan arabiaa kuten Syyriassa, niissä molemmissa tunnustetaan islaminuskoa kuten Syyriassa, niissä kummassakin voi muslimi maallistua haluamalleen tasolle vailla kovin akuuttia pelkoa kivitystuomiosta.

Lyhyesti sanoen: Egypti ja Jordania ovat kaikilla mielekkäillä mittareilla osapuilleen niin lähellä sisällissotia edeltänyttä Syyriaa kuin mikään paikka maailmassa voi ylipäänsä olla.

Ja juuri tämän takia haluaisin nähdä ihmiset laivassa matkalla Jordaniasta Egyptiin, kahden arabivaltion välillä. Millaista hätää he siinä vaiheessa kärsivät? Ennen laivamatkaa ja laivamatkan jälkeen heidän ympärillään on miljoonia ihmisiä, samanlaisia kuin hekin, palvomassa samaa jumalaa saman profeetan hengessä, syömässä samantapaista ruokaa, käymässä kauppaa samoin lainalaisuuksin, nukkumassa, iloitsemassa, suremassa, rakastamassa.

Mikä on se voima, joka tästä puskee heidät eteenpäin Libyaan? Tietysti Eurooppa, mutta ei se ole koko totuus. On oma kysymyksensä, miksi he ylipäänsä haluaisivat Eurooppaan – kaikkien niiden pahojen äärioikeistolaisten keskelle, joista media niin innoissaan meille kertoo, työskentelemään halveksituissa ammateissa, pahimmillaan kerjäämään – mutta mielenkiintoisempi kysymys on, miksi he haluavat Eurooppaan Libyan kautta. Miksi he riskeeraavat ehkä henkensä ja ainakin tuhansien eurojen arvosta rahaa ihmissalakuljettajille päästäkseen epävarmalle matkalle?

Sillä Egypti ei tosiaan ole kehitysmaa. Jos ihminen voi maksaa useita tuhansia euroja ihmissalakuljettajalle, hän voi yhtä hyvin maksaa tuhat euroa eurooppalaiselle lentoyhtiölle ja päästä Kairosta mukavasti, jopa bisnesluokassa, haluamaansa paikkaan Eurooppaan yhdessä päivässä. Hän ei tarvitse siihen Libyaa.

Toki voi olla, että sodan takia hän ei ole ehtinyt saada matkustusasiakirjoja mukaansa Syyriasta. Mutta voi hän silti hakea niitä Egyptistä, ja sitä ennen hän on voinut hakea niitä Jordaniasta. Syyrian laillinen hallitus, se jolla on valta niitä asiakirjoja kirjoittaa, on edustettuna molemmissa niissä. Sen lisäksi hän tarvitsee tietysti viisumin jostain Schengenin sopimuksen jäsenvaltiosta, mutta jos ihmisellä on tuhansia euroja rahaa (ne rahat, jotka hän jättää salakuljettajalle maksamatta), niin pitäisi sellainen viisumi saada ihan laillisestikin.

Jokin luku näiden ihmisten tarinasta puuttuu. Niin kauan kuin sitä lukua ei kirjoiteta, se syntyy itsestään ihmisten mielissä, minullakin. Se luku on kuitenkin pahantahtoinen ja siksi en tässä vaiheessa kirjoita sitä tähän, vaan toivon parempaa selitystä muilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Ei siitä puutu mitään lukuja vaan elämän realiteetit. Libyasta pääset helpommin merelle johtuen siitä ettei maassa ole toimivaa hallintoa. Jordaniassa, Turkissa ja Egyptissä jäät kyllä henkiin mutta et pääse töihin tai muuhun normaaliin elämään kiinni. Viisumia Eurooppaan ei voi hankkia Egyptistä tai Jordaniasta.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Kairossa on monen Schengenin sopimuksen jäsenvaltion suurlähetystö, myös Suomen. Mistä viisumin ylipäänsä voi hankkia jos ei sellaisesta?

Toiseksi: miksei syntyperäinen arabi pääsisi Jordaniassa ja Egyptissä töihin tai muuhun normaaliin elämään, vieläpä helpommalla kuin Euroopassa? Ei kai häntä siellä ainakaan syrjitä siksi, etteikö hän osaisi kieltä.

Esa Niemi

Bodil:
"Jordaniassa, Turkissa ja Egyptissä jäät kyllä henkiin mutta et pääse töihin tai muuhun normaaliin elämään kiinni."

Elintaso ei ole Geneven pakolaissopimuksen mukainen peruste pakolaisasemalle.

Elintasoa varten voi hakea työlupaa.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Kuten hyvin tiedät turvapaikkaa ei voi hakea suurlähetystöstä. Millä perusteella saisivat viisumin?

Syyrialaisia tietysti syrjitään siellä sen takia että heitä on niin paljon, heillä ei ole virallista asemaa jne.

Tuossa vähän luettavaa, lisää löytyy pilvin pimein.
https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&ur...

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Viisumia voi hakea turistina. Turistin on tarvittaessa osoitettava että pystyy elättämään itsensä oleskelun ajan, mutta kyllä muutaman tuhannen euron (minkä jotkut siis omien sanojensa mukaan salakuljettajalle maksavat) pitäisi siihen tarkoitukseen riittää. Voi olla että paluulippu pitää ostaa valmiiksi, mutta siitä huolimatta uskon sen tulevan salakuljetuspalveluja halvemmaksi.

Mitä tulee syrjintään, niin oletatko eurooppalaisten olevan jalomielisempiä heitä kohtaan kuin muiden arabien? Kaikesta täkäläisestä paljonpuhutusta äärioikeistosta ja islamofobiasta ja tiesmistänatseista huolimatta?

Esa Niemi

Bodil:
"Kuten hyvin tiedät turvapaikkaa ei voi hakea suurlähetystöstä. Millä perusteella saisivat viisumin?"

Turvapaikkaa voi hakea pakolaisleiriltä ja sieltä saa pakolaisen matkustusasiakirjat sekä ilmaisen matkan esim. Suomeen mikäli perusteltua uhkaa tai vainoa löytyy.

Pakolaisleirien ohittamiselle tai jättämiselle ei ole perusteita eikä lähetystöjen tarvitse myöntää turvapaikkoja.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ei tämä nyt ole mitenkään hankala asia. Libyassa oli Gaddafin aikana koko joukko syyrialaisia vierastyöläisiä. Silloin kun Libyan vallankumous puhkesi vuonna 2011, he pakenivat sodan jaloista takaisin kotimaahansa. Syyrian sisällissota syttyi melkein saman tien, ja moni näistä paluumuuttajista huomasi ettei kotimaahan ollut enää hyvä tulla. He pakenivat sitten takaisin Libyaan, koska se oli tuttu maa, ja koska siellä vallankumous oli jo päättynyt, ja siellä he ovat edelleenkin.

Tilanne ei kuitenkaan ole muuttunut, ja valtaosa Libyan syyrialaisista on päätynyt pakolaisleireille tai heidän tilanteensa on muuten vain surkea. Koska kotiin ei voi palata ja Libyassakin tilanne on mitä on, niin siinä kohtaa sitten lähdetään mieluummin vaikka Eurooppaan.

Ylivoimainen enemmistö Syyrian pakolaisista on Libanonissa ja Jordaniassa. Libyaan päätyneet pakolaiset ovat vain oma erikoinen ryhmänsä.

Jari Leino

Minusta näyttää siltä, että kaikissa kehitysmaissa, etenkin muslimaissa, tilanne on mitä on. Jos kehitysmaalaiset, etenkin muslimit, tuodaan Suomeen, kohta Suomessakin tilanne on mitä on.

Ei tämä nyt ole mitenkään hankala asia. Kansainvaellukset pitää pysäyttää ennen kuin Suomi tuhoutuu.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Eiks teikäläisen pitänyt olla eläkkeellä?

"Kansainvaellukset" muuten pysähtyvät helpoiten kehitysyhteistyöllä ja rauhanturvaamisella. Toisinaan myös rauhaanpakottamisella.

Jari Leino Vastaus kommenttiin #6

Minä olen tosiaankin vetäytynyt politiikasta.

Mutta kai sitä saa pienviljelijäkin Usarin blogeja kommentoida. :)

Kehitysyhteistyö on tähän asti ainoastaan kiihdyttänyt perusongelmaa, eli väestöräjähdystä. Kehitysyhteistyön myötä Afrikkaan on myös levinnyt tieto Suomi-nimisen maan olemassa olosta ja elintasosta. Kaikki tämä ainoastaan kiihdyttää elintasopakolaisten virtoja.

Rauhaanpakottaminen on kaikkein katastrofaalisinta toimintaa kansainvaellusten kannalta. Esimerkiksi rauhan ja demokratian vieminen Libyaan käynnisti nämä tämänkertaiset kansainvaellukset. Sitä ennenhän Gaddafille maksettiin EU:n kassasta rahaa, jotta hän piti afrikkalaiset Afrikassa.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Kiitos. Tämä vaikuttaa suorastaan järkevältä, mutta tämä ei ole se kuva, mitä tiedotusvälineet meille tuottavat, ja sitä kuvaa olin kyseenalaistamassa. Siis sitä, että nyt Syyrian sisällissodan ollessa päällä Syyriasta lähdettäisiin porukalla vaaralliselle matkalle kaikista maailman paikoista juuri Libyaan.

Mutta vaikka vastauksesi selittäisi asiaa syyrialaisten osalta, eivät syyrialaiset ole ainoa pakolaisryhmä joka tulee Libyasta. Joukossa on myös somaleja, joille yhtä lailla Egypti on kaiken järjen mukaan matkan varrella, ja länsiafrikkalaisia, joille luontevammalta reitiltä tuntuisi Algeria.

Onko sitten yleisesti ottaen sääntö vai poikkeus, että Libyasta tulevat pakolaiset ovat saapuneet Libyaan ennen vallankumousta - vai onko niin, että he saapuvat nyt sinne ja nimenomaan juuri sinne juuri siksi, että Libya on siinä tilassa kuin on, jolloin laiton matka on kätevämpi järjestää?

Ja mikäli kyse on jälkimmäisestä, miksi laittomasta maahantulosta palkitaan antamalla sen onnistua?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

En ole tässä asiantuntija, mutta tilannetta tuli seurattua varsinaisen Libyan sodan aikana. Somaleja oli paljon vierastyöläisinä ja heitä jäi paljon maahan vailla työtä ja toimeentuloa. Tämä oli tiedossa jo sodan aikana. Libyassa kukkii heimoajattelu ja aito rasismi, somalien asema on vielä huonompi kuin esimerkiksi syyrialaisten, niin muslimeita kuin kaikki ovatkin.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #14

Somaleja on tullut Libyaan ja muualle elintasorajojen johtavien ihmiskaupan ja salakuljetusreittien varrelle. Moni Libyaan tullut somali on ryöstetty ja he joutuvat tekemään isot rahat elintasorajan ylittämistä varten.

Somaleista puhuttaessa itse Somalian tilanne on rauhoittunut sitten vuoden 2011 jälkeen eikä sieltä pitäisi tällä tasolla tulla turvapaikanhakijoita kuin lähinnä elintason takia. Vastaavasti Somaliassa lomaillaan ja Suomestakin on Turkish Airwaysin reitti Mogadishuun sekä somalit ovat muutoinkin palanneet Somaliaan maista, joissa sosiaaliturva ei ole pohjoismaisella tasolla.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Mitä Libanoniin tulee, niin sehän on monikulttuurinen valtio, jossa puhutaan arabiaa. Millainen hätä syyrialaisilla siellä mahtaa olla verrattuna tavallisiin libanonilaisiin muslimeihin? Okei, myönnän toki että pienihän Libanon on Syyriaan verrattuna, ei se määräänsä enempää voi ottaa.

Mutta suuret ja edelleen muslimivaltaiset valtiot lähiseudulla ovat Egypti ja jo mainittu Turkki. No, Turkki ei ole arabimaa, mutta uskon sen silti olevan kulttuurillisesti lähempänä kuin mikään muu Euroopan maa.

Ja tästä päästään toiseen aiheeseen, jota vähän sivusinkin. Miksi nämä kriisit kaatuvat Euroopan vastuulle? Miksi eivät ennemminkin muslimienemmistöiset valtiot, kuten Egypti ja Turkki, ota vastuuta uskonveljistä, jollei vain uskonnon takia niin myös ihan yksinkertaisesti maantieteellisistä syistä? Miksi tätä ei usein edes kysytä?

Jaakko Häkkinen

Jossain tuoreessa uutisoinnissa sattui silmään, että Turkki on ottanut jo miljoonaluokassa pakolaisia. Tässä ei sanota tarkkoja lukuja:
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/yk-pa...

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #11

Kiitos vastauksesta. Turkin osalta olin ilmeisestikin ollut väärässä.

Esa Niemi

Jussi:
"...Libyassakin tilanne on mitä on, niin siinä kohtaa sitten lähdetään mieluummin vaikka Eurooppaan."

"Ylivoimainen enemmistö Syyrian pakolaisista on Libanonissa ja Jordaniassa."

Syyrialaisten suojelu onnistuu lähtömaan läheisyydessäkin kuten Jussi todistaa.

Jussilta unohtuu kuitenkin mainita, että Libyaan tulee runsaasti väkeä edelleenkin Syyriasta ja muualta koska mm. EU:n ns. "pelastusoperaatio" toimii vetovoimatekijänä ja se on iso bisnes ISIS:lle, jolla taas rahoitetaan sotimista. Kelan osamaksusopimus käy tunnetusti ihmisikauppiaille ja salakuljettajille, joten Kela on hyvä ISIS:n rahoittaja muutoinkin.

Libyassa työskennelleitä ei ole loputtomiin ja tämä disinformatiivinen teoria voidaan heittää roskakoriin.

Frontexin ex-johtaja Laitinen Helsingin Uutisissa:
"EU:n rajavalvontaviranomaisen Frontexin entinen päällikkö Laitinen sanoo, että nykytilanne on rajavalvojan kannalta "turhauttava".

Yhtäältä EU yrittää arvojensa mukaisesti pelastaa Välimeren ylitse hengenvaarallisilla aluksilla salakuljetettavia tulijoita. Toisaalta viranomaisten keräämät tilastot osoittavat, että EU:n tarjoama apu vain lisää tulijoiden määrää, Laitinen toteaa."

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/306316-tu...

Toimituksen poiminnat